Sari la conținut

Toată activitatea

Acest curent se actualizează automat     

 1. Mai devreme
 2. INFO EVENIMENT În anul aniversării celor 30 de ani de cântec şi dans, avînd calitatea de mesageri ai artei populare, Ansamblul Etnofolcloric Plăieşii şi Nicolae Gribincea s-au angajat intr-o serie de spectacole care au loc atît în spaţiul românesc cît şi în afara acestuia. Din profund respect pentru admiratorii folclorului autentic, am decis să repetăm spectacolul aniversar din 16 februarie şi în luna lui Florar. Aşadar, în data de 8 mai, vă invităm la spectacolul Ansamblului Etnofolcloric Plăieşii cu genericul - “La omul care mi-i drag”. Un spectacol plin de folclor românesc în care ve-ţi putea savura din aroma şi nectarul cântecului strămoşesc. Creaţia populară şi tradiţiile neamului sînt valorile incontestabile ale plaiului nostru. Biletele pot fi procurate online pe entertix.md cât și la casele Palatului Național. Vă aşteptăm cu drag!
 3. Ziua vinului (Republica Moldova) Ziua vinului este o sărbătoare publică din Republica Moldova, care consemnează obiceiul de a sărbători sfârşitul recoltăriistrugurilor şi producerea vinului nou în Republica Moldova. În timpul festivităţii se organizează concursuri-degustări ale vinului produs în anul respectiv, precum şi a strugurilor de diferitesoiuri. La sărbătoare participă meşteri populari şi colective folclorice din mai multe regiuni ale ţării. Un şir de întreprinderi vinicole acordă reduceri şi propun programe speciale în acea zi. Începând cu 2013, Ziua Naţională a Vinului are loc în primul weekend al lunii octombrie. Festivalul sărbătoreşte bogatele tradiţii moldoveneşti de vinificaţie care datează din secolul XV,[3] începând cu anul 2001.
 4. Lozova. Festivalul Bostaniada

  Bostaniada. Festivalul etno-gastronomic Bostaniada este un festival etno-gastronomic care are loc în comuna Lozova, raionul Străşeni, care se organizează anual, în ultima duminică a lunii septembrie. În cadrul acestuia se sărbătoreşte roada de bostan. Prima ediţie a avut loc în anul 2012. Festivalul promovează turismul rural, bucatele din dovleac şi cele tradiţionale, valorile social-culturale şi agricultorii. În cadrul festivalului se mai organizează expoziţii şi concursuri, cum ar fi: cei mai ciudaţi bostani, cel mai mare bostan, cel mai mic bostan etc. La iarmaroc se permit articole şi bucate de calitate înaltă care pot fi acceptate pentru expoziţie şi comercializare; nu sunt permise mâncăruri cu conţinut ridicat de zahăr, sare, grăsimi. Se expun şi se comercializează o gamă vastă de produse autohtone: legume, fructe, instrumente şi articole din lemn, produse textile şi de vestimentaţie, articole hand-made etc. Meşterii populari prezintă sesiuni de master-class în domenii ca olăritul, sculptură în lemn, împletitul răchitei, broderie etc.
 5. Holercani. Festivalul IA MANIA

  Al 6-lea an de IA MANIA. Legendele de pe Nistru învie pe 8 iulie, la Holercani Noutatea acestei ediții este lansarea cărții ”POVEȘTI ȘI LEGENDE DE PE NISTRU”, scrisă de echipa K Lumea. Douăzeci de povești și legende culese de la locuitorii satelor Holercani, amplasat pe malul drept și Tîrnauca, de pe malul stâng, au fost adunate în cartea „Povești și legende de pe Nistru”. Proiectul a fost posibil datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană, în cadrul Programului „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD.Întreaga ediție a festivalului va avea drept laitmotiv legendele și poveștile de pe Nistru. (Foto: UNIMEDIA) • Echipa KLumea și primarii din 10 sate ale Raionului Dubăsari își unesc eforturile pentru a convinge vizitatorii că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă, gustoasă, cea mai plină de talente și cea mai ospitalieră regiune din Moldova. Acestea vor veni cu gastronomie și artizanat local și se vor întrece la competiții culinare : ”Plăcinta Dubăsariului!”, ” Sarmalele Dubăsariului!”, ” Pâinea Dubăsariului!”, ”Tăria Dubăsariului!” – cea mai bună țuica și lichiorul proaspăt din fructe. Iată de ce trebuie să veniți pe 8 iulie la IA MANIA: • PREZENTAREA CĂRȚII ”POVEȘTI ȘI LEGENDE DE PE NISTRU” Tombolă cu 10 cărți pentru cei prezenți. Degustare de pirojcane de la Pensiunea ”Casa Caraman” din satul Târnauca • ACTIVITĂȚI PENTRU ADULȚI ȘI COPII Ateliere de brodat ie, țesut covoare, olărit, împletiti coronițe, lemnărit • CONCURSUL TINERILOR DESIGNERI ”MÂNDRIA” 11 tineri designeri vor concura prin creațiile lor pentru trofeul ”Mândria”. Premii de la Delimano și spumantul Apriori vor fi oferite participanților. Prezentarea celei mai recente colecții de la Valentina Vidrașcu. • CONCURSUL DE PICTURĂ ”CAI VERZI PE PEREȚI” 10 tineri vor picta pe pânze mari, timp de 24 de ore lucrări inspirate din folclorul și tradițiile noastre. Partenerul fidel al proiectului, CAPAROL, va sprijini și de această dată tinerele talente. • SPECTACOL LIVE DE MUZICĂ ȘI DANS TRADIȚIONAL - Colectivele de folclor din Raionul Dubăsari - Ansamblul ”Ștefan Vodă” - Bătălie de dans trandițional cu trupa ”Black & White” - Tania Cerga & Andrei Glavan - Mani - Via Dacă - Ethno Republic - Dansuri până la 2 dimineața • TRÂNTĂ VOINICILOR DIN DUBĂSARI • TÂRG DE MEȘTEȘUGURI CU PESTE 140 DE ARTIZANI DIN MOLDOVA ȘI ROMÂNIA Ii, catrințe, traiste, accesorii, opinci, cușme de miel • BRANDURI DIN INIMĂ ȘI ALȚI PRODUCĂTORI LOCALI 7 Producători locali vor participa cu produsele lor. Brandul Cireshel ăți va prezenta ultima colecție pentru copii. Un eveniment devenit posibil cu sprijinul Apriori Wines și comunitatea de patroni K Lumea. Parteneri : USAID, Ambasada Suediei, UNDP, UE, Branduri din Inimă Betty Ice, Caparol, Bergenbier, Kvas Domnesc, Biblioteca BP Hasdeu Sursa
 6. Festivalul Peștelui la Nimoreni

  Festivalul Peștelui la Nimoreni Festivalul Peștelui, la prima sa ediție, organizat de către Asociația Obștească «Baștina-Nimoreni» și susținut de Consiliul raional Ialoveni și oameni de afacere, a avut loc duminică, 9 octombrie 2016 la Nimoreni, raionul Ialoveni. Stadionul Clubului Sportiv «Noroc», Nimoreni amenajat cu gherete colorate și o scenă împodobită cu flori, covoare naționale și perne frumos brodate, arăta destul de atrăgător. Formațiile etnofolclorice «Alină-te dor» din Dănceni (conducător artictic Seripcaru), «Țărăncuța» din Bardar (conducător artistic Galina Tonu), «Cimbrișor» din Suruceni (conducător artistic Valentina Aga), «Floare de cireș» din Ruseștii Noi (conducător artistic Pavel Balaur), unul după altul urcă pe scenă, prezentând spectatorilor programe originale de cântece și melodii populare. Apoi pe scenă urcă faimosul ansamblul folcloric «Haidicii» din Costești, care sunt aplaudați călduros de spectatori. La umbra unei gherete un grup de pescari pregătesc bucate variate din pește – ciorbă de pește, pește la grătar, pește prăjit cu mujdei și mămăliguță, pește împlut cu legume, crap cu varză... Peste puțin timp bucătarul Andrei Ursu toarnă zeama fierbinte de pește celor care doresc să o guste. Un miros plăcut de ciorbă de pește e admirat de lumea veselă adunată la sărbătoare. La un butoiaș lumea gustă vin moldovenesc gustos. Râsete și veselie... Organizatorii festivalului în frunte cu Andrei Covali, primar de Nimoreni și Anatol Dimitriu, președintele raionului Ialoveni, Tudor Colac, doctor în etnologie, colaborator științific la Academia de Științe a Moldovei, Vlad Ungureanu, șeful Direcției Inspectoratului de stat a Ministerului mediului, Dimitrov Alexandra, președintele Asociației, Natalia Eremia, directorul Asociației trec în revistă de la o gheretă la alta, admirând măiestria pescarilor, vânzătorilor, meșterilor populari. În a doua jumătate a zilei lumea din nou se îndreaptă spre scena improvizată. Pentru cei adunați la Festivalul Peștelui de la Nimoreni au cântat cunoscuții interpreț de muzică ușoară Richy Ardezeanu, Anatol Mârzenco, Alexandru Cazacu. Copiii vesel se distrau la parcul de distracții «Banana Parc» sau călare pe doi căluț poni. Festivalul Peștelui la Nimoreni a continuat până seara târziu cu cântece, hore, și distracții vesele. Sursa: http://nimoreni.md/index.php/ru/component/content/article/14-sample-data-articles/185-festivalul-pe-telui-la-nimoreni
 1. Încarcă mai multă activitate
×